Блог

СТРЕСЪТ И ГЛАВОБОЛИЕТО. Как експресно да победим болката

Статистиката сочи, че около 80% от хората страдат от т.нар. “тензионно главоболие”. Наименованието идва от думата “тензия”, която означава напрежение. Ще го разпознаете по тъпата, непулсираща болка, често двустранна, свързана и със схващане в теменната област или врата. Най-често се появява следобед, след натоварен ден, а причините са основно стресът, умората, емоционални конфликти, депресия и сдържан гняв. Може да се провокира също и от недоспиване, нередовно хранене, неправилна позиция на тялото, преумора на очите и от недостиг на кофеин.
Тензионното главоболие, което не е симптом на някакво друго заболяване, може да е болезнено, но не вреди на здравето като цяло. Обикновено се повлиява от почивка и релаксация, студени компреси и масажи, но много често се налага и приемането на подходящ медикамент, който да е ефикасен и да действа бързо.
Една от най-широко използваните молекули от специалистите в тези случаи е метамизолът. Той се е наложил от десетилетия като мощно средство за борба с болката, заради доказаното си действие и високия си профил на безопасност. Липсата на странични реакции като дразнене и увреждане на стомашната лигавица го прави подходящ и при пациенти с гастрит и язва на стомаха.
За постигане на още по-силен и бърз ефект, някои лекарствени форми включват в състава си и допълнителна съставка като кофеина. Приет в комбинация с метамизол, той подпомага усвояването му от организма и допълва действието му, което позволява овладяването дори на силна болка с прилагане на по-ниска доза от активните вещества. Счита се, че при някои състояния на болка кофеинът проявява и директен аналгетичен ефект, като стимулира нервната система, повлиява емоционалното състояние и съответно възприятието за болка.
Ако търсите експресно решение при главоболие, потърсете лекарство, което комбинира в състава си метамизол и кофеин. За още по-бързо действие, изберете разтворима форма. Сашетната форма доставя активните вещества в готов разтвор, което съкращава времето за абсорбция от организма и започва да действа по-бързо в сравнение с обикновена таблетка.
В повечето случаи главоболието е краткотрайно явление, което преминава бързо и все пак бъдете внимателни – в случай, че продължава с дни и не усетите подобрение на състоянието си, потърсете лекарска помощ.
Статията е информативна и не заменя консултацията с лекар или фармацевт.

Още новини

ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА ПРИ ДЕЦА Родители, без паника!

Всеки родител познава детето си добре и не е трудно да разбере, когато нещо не е наред с него. Здравото дете се храни нормално, спи спокойно, усмихнато е и готово за игра. Всяко друго поведение на детето, предизвиква у родителя притеснение и в повечето случаи се прибягва до консултация с лекар. Основни признаци на здравословни...

Прочети още

СТРЕСЪТ И ГЛАВОБОЛИЕТО. Как експресно да победим болката

Главоболието е едно най-честите медицински оплаквания на съвременния човек, което засяга хора от всички възрасти, а причините за възникването му могат да бъдат най-разнообразни. Класифицирани са над 100 вида и подвида главоболие, всяко от които с различна сила, продължителност и интензивност, но най-разпространеното е това, което се предизвиква от прекомерна физическа работа или нервно напрежение и стрес в работната среда....

Прочети още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.